среда, 22. фебруар 2012.

Sudjenje Esi Macicu je 08.03.2012 god. (NASTAVAK SUDJENJA)

Jedan od ubica moga oca-sudjenje u toku (konačno)


Suđenje Esi Maciću za zločine u Konjicu počinje 11. januara

Suđenje Esi Maciću, optuženom za zločine počinjene u Konjicu, počet će 11. januara 2011. godine, kada je planirano čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi, javlja BIRN - Justice Report.
Na održanoj statusnoj konferenciji, Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, je rekla da će joj za saslušanje svjedoka i ulaganje 46 materijalnih dokaza biti potrebno 16 do 17 dana.

"Predlažemo da tokom glavnog pretresa ukupno saslušamo 27 svjedoka, te da po dva svjedoka budu saslušana tokom jednog ročišta", rekla je Jukićeva.

Državno tužilaštvo tereti Esu Macića, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Čelebići i sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu.

Kako se navodi u optužnici, Macić je u junu 1992. godine sa neidentifikovanim čuvarima logora “Čelebići” surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je od udaraca podlegao.

Kadrija Kolić, branilac optuženog, nije se na statusnoj konferenciji izjasnio koliko svjedoka planira saslušati tokom glavnog pretresa, kao ni o broju materijalnih dokaza.

Macić se brani sa slobode.