понедељак, 27. фебруар 2012.

Krvnik



Macić: Masnice na licima zarobljenika

Eso Macić

Eso Macić
02 februar 2012  Na suđenju za zločine u Konjicu, Odbrana Ese Macića je odustala od svjedočenja Ismeta Habibovića, bivšeg upravnika logora “Musala” u Konjicu, nakon što je Tužilaštvo BiH otkrilo da se protiv njega vodi istraga za zločine u tom gradu.
“Svjedok je osumnjičen kao upravnik logora Musala”, kazala je Sanja Jukić, tužiteljica Državnog tužilaštva, nakon što je Habibović uveden u sudnicu da svjedoči na zahtjev Odbrane.

Kadrija Kolić, Macićev branilac, kazao je da nije znao da je svjedok osumnjičeni, te zamolio Sudsko vijeće da se svjedok izvede iz sudnice, a potom je saopštio da Odbrana odustaje od njegovog saslušanja.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica. Kako se navodi u optužnici, Macić je 1992. sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u Musali.

Na ovom suđenju je kao svjedok Odbrane svjedočio Mehmedalija Rizvić, nekadašnji član vojno-istražne komisije koja je uzimala izjave ratnih zarobljenika u logoru Čelebići, a koji je rekao da je na licima zarobljenika uočio tragove maltretiranja.

“Pojedini su imali vidljive masnice, tragove na licu...”, kazao je Rizvić, dodavši da su članovi komisije izvještaj o zločinima koji su se dešavali u tom logoru sastavili u junu 1992. godine.

Odbrana je Rizviću prezentovala izvještaj komisije, te je on potvrdio da je na tom izvještaju njegov potpis. Svjedok je dodao da je izjavu o dešavanjima u logoru Čelebići davao 1996. godine istražiteljima Haškog tribunala.

U izvještaju, koji je pročitao Davorin Jukić, član Sudskog vijeća Suda BiH, navodi se da su zarobljenici u logoru Čelebići prebijani, ubijani i vezani, a svjedok je kazao da ništa od toga nije vidio već da se radi o zbirnom izvještaju članova komisije.  

“To su saznanja i drugih članova komisije, to su saznanja zarobljenika, ne mogu se sjetiti ko je od članova komisije to vidio. Bilo je slučajeva da je čovjek pušten pa ubijen”, rekao je Rizvić.

On je kazao da je optuženog Macića viđao u logoru Čelebići. “Kad sam god došao dolje, vidio sam ga”, rekao je Rizvić, dodavši da se ne sjeća da li je Macić njemu dovodio zarobljenike na saslušanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. februar ove godine.

Нема коментара:

Постави коментар