четвртак, 5. април 2012.

Ovo je strasno...


Macić: Bedž zaboden u lobanju

Eso Macić
Eso Macić
05 april 2012  Na suđenju za zločine kod Konjica, svjedok Odbrane je rekao da optuženi Eso Macić nije učestvovao u ubistvu zarobljenika Šćepe Gotovca, već da je to bejzbol palicom učinio Esad Landžo zvani Zenga.

Svjedok Zoran Đorđić kazao je da je u logoru Čelebići sa oko 12 muškaraca srpske nacionalnosti doveden početkom juna 1992. godine, te da su smješteni u hangar zvani “šestica”.


“Hazim Delić je došao sa Zengom. Delić je rekao da je Šćepo Gotovac ubio pet muslimana u Drugom svjetskom ratu, što nije tačno. Delić je kazao da hoće da se Šćepi probije lobanja. Zenga ga je počeo tući bejzbol palicom. Tukao ga je u predjelu čela i pojavila se krv. Našao je bedž Srpske demokratske stranke (SDS) i stavio ga na njegovu lobanju”, ispričao je svjedok Đorđić.

On je kazao da je u logoru Čelebići ubijen i zatočenik Milorad Kuljanin, ali da nije vidio ko ga je ubio.

Optuženog Macića, kako je rekao svjedok, kao stražara, viđao je od dolaska u logor do ubistva Kuljanina. Kazao je da su zarobljenici stalno tučeni, te je naveo grupu stražara koji su “uživali da se iživljavaju nad njima”, ali da Macića nije bilo među njima.

Ipak, ustvrdio je svjedok, Macić – za kojeg je rekao da ga vrlo dobro poznaje – bio je u grupi stražara koji su ga pretukli ispred hangara u kojem je boravio.

“Najviše batina dobio sam od Kravara, koji je imao kabal sa čvorom, i od Zenge. Eso je imao pušku i on je udarao”, prisjetio se svjedok, dodavši da mu je na glavi od udarca kundakom ostao ožiljak.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da misli da ga je Macić udario kundakom u glavu, ali da nije potpuno siguran.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica.

Prema optužnici, Macić je 1992. sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Haški tribunal osudio je Hazima Delića, nekadašnjeg zamjenika a potom i upravnika logora Čelebići, na 18 godina, a Esada Landžu, bivšeg stražara, na 15 godina zatvora.

Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, pročitala je dio iskaza svjedoka koji je dao u istrazi, a u kojem je navedeno da ga je optuženi udarao puškom u leđa, te potom kundakom u glavu, na što je on odgovorio da je “otprilike tako rekao” i na ovom svjedočenju.

Zoran Đorđić je tokom svjedočenja kazao da Dragan Đorđić nije bio očevidac ubistva Kuljanina, iako je to tokom svjedočenja 5. aprila prošle godine to izjavio. Dragan Đorđić je tada rekao da je vidio kako je Macić ubio Kuljanina.

“Ranjenom Kuljaninu naredio je da legne u baru mokraće u slivniku, gdje su zarobljenici inače obavljali nuždu. Udarao ga je nogama na kojima su bile vojničke čizme u rebra i glavu. Udarao ga je i kundakom puške. Zatim je ispalio kraći rafal iz puške u njega”, kazao je Dragan Đorđić.

Zoran Đorđić je rekao da zvaničnim institucijama nije govorio da smatra da je Dragan Đorđić dao lažni iskaz. 

Zoran Đorđić je negativno odgovorio na pitanje tužiteljice Jukić da li je ikada tražio ili uzimao novac u vezi sa informacija o ratnim zločinima.

“Pozvat ćemo 11 svjedoka za dikreditaciju ovog svjedoka”, kazala je tužiteljica Jukić.


Нема коментара:

Постави коментар