понедељак, 18. јун 2012.

UCJENE


Macić: Ucjene Zorana Đorđića

Eso Macić
Eso Macić
14 juni 2012  U nastavku suđenja Esi Maciću za zločine počinjene u Konjicu, svjedoci Tužilaštva BiH kazali su da je Zoran Đorđić tražio od Samira Honde novac kako ga ne bi prijavio za zločine koje je navodno počinio.
Zoran Đorđić je ranije na suđenju Esi Maciću svjedočio na poziv Odbrane, rekavši da svjedok Tužilaštva Dragan Đorđić nije bio očevidac ubistva Milorada Kuljanina u logoru Čelebići. Dragan Đorđić je prethodno kao svjedok Optužbe kazao da je Macić počinio ovo ubistvo.


S ciljem diskreditacije Zorana Đorđića, Tužilaštvo BiH je kao svjedoke pozvalo Samira Hondu i Nenada Zelenovića, koji su izjavili da je Zoran Đorđić tražio novac od Honde.

“U kući mog zeta Nenada Zelenovića, Zoran Đorđić mi je tražio pet do deset hiljada da me ne prijavi. Ja sam mu rekao: ‘Slobodno Zorane, šta god imaš, prijavi’”, kazao je Hondo i dodao da Đorđiću nije dao novac.

Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), optužnica tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u Konjicu. Na teret mu je stavljeno da je 1992. učestvovao u ubistvu dva srpska civila u Čelebićima.

Svjedok Hondo je rekao da je jedno vrijeme radio kao stražar u logoru Čelebići, gdje je bio zatvoren Zoran Đorđić.

“Zoranu nisam ništa loše učinio, nisam ga nikad ni krivo pogledao”, kazao je Hondo.

On je dodao da je Đorđić rekao da radi za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te američki Federalni istražni biro (FBI) i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA). 

Kako je dodao, tražio mu je novac kako ga ne bi prijavio zbog izvjesnog ubistva, koje navodno nije spriječio. Hondine navode potvrdio je svjedok Nenad Zelenović, koji je rekao da je Đorđić tvrdio kako se u Hondinoj smjeni dogodilo neko ubistvo.

“Samir ga je pitao: ‘Jesam li te ikad prstom dohvatio?’ Znam Samira 20 godina i ja sam inicirao da ovaj slučaj prijavimo policiji”, rekao je Zelenović.    

Tužilaštvo BiH je završilo sa ispitivanjem grupe svjedoka koju je predložilo kao odgovor na tvrdnje svjedoka Odbrane Zorana Đorđića.

Kadrija Kolić, Macićev branilac, predložio je da ponovno bude pozvan Dragan Đorđić kako bi ga kao svjedoka Odbrane ispitali zbog “lažnog svjedočenja”, kao i u odnosu na saslušane svjedoke koje je Optužba pozvala s ciljem diskreditacije Zorana Đorđića.

Nastavak suđenja je 5. jula.
                                                             

Нема коментара:

Постави коментар