среда, 7. новембар 2012.

Macić: Presuda 15. novembra


24 oktobar 2012  Nakon što je Odbrana Ese Macića, optuženog za zločine počinjene u Konjicu, iznijela završnu riječ u kojoj je zatražila oslobađajuću presudu, Sudsko vijeće je zakazalo izricanje presude za 15. novembar.
Kadrija Kolić, branilac optuženog Macića, kazao je u završnom izlaganju da je oslobađajuća presuda “jedini izbor” s obzirom da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu optuženog za zločine počinjene 1992. i 1993. godine u logorima Čelebići i Musala u Konjicu. 


“Žrtve i svjedoci govorili su da je Macić savjesno postupao dok je radio kao stražar, što jasno pokazuje da nije mogao imati bilo kakav umišljaj da čini krivično djelo. Svjedoci Optužbe jasno navode da je Macić, i kada je udarao, to činio blaže od drugih, a imao je iza sebe monstruma Hazima Delića, koji je sve to naređivao”, rekao je branilac Kolić.

Suđenje Maciću za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti počinjenim u logorima Čelebići i Musala počelo je u januaru prošle godine. 

Tužilaštvo BiH tereti Macića da je sredinom juna 1992., zajedno s drugim stražarima logora Čelebići, surovo pretukao Šćepu Gotovca, koji je od posljedica podlegao. 

Macić je optužen i da je u junu 1992. godine u istom logoru ubio Milorada Kuljanina, te pretukao nekoliko drugih zatočenika, kao i da je 1993. u Sportskoj dvorani Musala u Konjicu nečovječno postupao prema civilima i ratnim zarobljenicima.

Branilac Kolić je istakao da je Haški tribunal u presudi donesenoj 2003. godine – kojom su za zločine počinjene u logoru Čelebići osuđeni Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo – zaključio da Eso Macić nije kriv za ubistvo Šćepe Gotovca, kao i da je do smrti Milorada Kuljanina došlo “slučajno”.

“Jedan od osnovnih pravnih postulata je da je nemoguće dva puta procesuirati isto djelo, stoga tražimo da se ovaj dio optužnice odbaci”, rekao je Kolić.

Govoreći o tačkama optužnice kojima se Macić tereti za premlaćivanja zatočenika u logoru Čelebići, Kolić je istakao da postoji “značajna razlika” između onoga što su svjedoci Optužbe kazali i navoda optužnice. 

“Svjedoci govore da ih je Macić jednom ili dva puta udario, dok se u optužnici navodi premlaćivanje od pola sata. Jasno je da dva udarca mogu trajati nekoliko sekundi, a nikako pola sata, što pokazuje da ni Tužilaštvo BiH ne vjeruje tim svjedocima”, rekao je Kolić.

Državno tužilaštvo je 15. oktobra u završnoj riječi zatražilo od Sudskog vijeća da Esu Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), proglasi krivim za zločine počinjene u logorima Čelebići i Musala te ga osudi “po zakonu”.

Нема коментара:

Постави коментар