четвртак, 26. јануар 2012.

Hag istragu protiv Ćibe odobrio prije 11 godina



Hag istragu protiv Ćibe odobrio prije 11 godina

Datum: 03.10.2011 22:00
Autor: Goran Maunaga
BANjALUKA - Glavni tužilac Haškog tribunala predmet ratnog predsjednika opština Konjic i Jablanica Safeta Ćibe kategorisao je oznakom "A", čime je odobrio vođenje krivičnog postupka protiv njega u BiH, nakon što je Tužilaštvo Haškog tribunala izrazilo uvjerenje da je počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Navedeno je to u dopisu Haškog tribunala od 11. oktobra 2000. godine, koji je u posjedu "Glasa Srpske".
Dopis je upućen predsjedniku Kantonalnog suda u Mostaru Vjekoslavu Lovriću, a potpisao ga je zamjenik tužioca Grem Bluit.
Prema saznanjima "Glasa Srpske" ta saglasnost za istragu protiv Ćibe proslijeđena je Tužilaštvu BiH, koje ni 11 godina poslije nije procesuiralo "predmet Safet Ćibo".
- Haški tribunal "predmet Safet Ćibo" kategorisao je oznakom "A", što potvrđuje da treba sprovesti istragu i krivični postupak u tom predmetu. Prema međunarodnim standardima, postoji razumna osnova za uvjerenje da je Ćibo počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava - naveo je Bluit u dopisu.
Prema izjavama svjedoka pod šiframa 318/95, 530/96, 58/97-1 datih Komitetu za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Beograda, Safet Ćibo odgovoran je za ubistva Pere Vukosava, Zorana Kuljanina, Obrena Ristića, Nede Golubovića, Đoke Ristića, Petra Ristića, Živka Ćećeza, Pere Milutinovića, Stanka Kuljanina, Stane Kilibarda, Desanke i Bose Žuža, Janje Magazin i Cvije Serdar.
- Poslije ritualne muslimanske molitve, klanjanja, mudžahedini iz arapskih zemalja su u prisustvu predsjednika opštine Safeta Ćibe ubili četvoricu Srba civila, koji su do tada bili lojalni hrvatsko-muslimanskoj vlasti. Među njima bio je i penzioner Pero Vukosav (1922). To se dogodilo 19. aprila 1993. godine na mjestu Breber-Repovica kod Donjeg Sela iznad Konjica - izjavio je svjedok 478/96-39.
Svjedoci 243/95-6, 318/95, 478/96-39) opisali su ubistvo Neđe Golubovića (1949), vozača iz Živašnica kod Konjica, navodeći da je to bilo na početku oružanog sukoba između Hrvata i Bošnjaka.
- Ubili su ga u Donjem Selu 19. aprila 1993. godine pripadnici muslimanske vojske, među kojima je bilo i mudžahedina. Tada su ubijena četiri Srbina, među kojima je bio i Golubović. Ubistvu je prisustvovao i Safet Ćibo. Goluboviću su na Blacama ubili sina Vasu, oca Manojla i majku Spaseniju - svjedočili su oni.
Safet Ćibo odgovoran je i za pokolj Hrvata u selu Doljani kod Jablanice, počinjen 28. jula 1993. godine. Tada je ubijeno 39 Hrvata, a Ćibo je, kao predsjednik opština Jablanica i Konjic, zajedno s komandantom 44. brdske brigade Armije RBiH Enesom Kovačevićem čestitao akcije. Čestitka je upućena poslije masakra, naveče u dnevniku lokalne TV Jablanica.
Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je za zločine počinjene nad Srbima u Konjicu pokrenulo istragu protiv više od deset osumnjičenih, ali nije saopštilo imena.
Nedavno je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Miralema Macića za zločine počinjene u Konjicu. Macić je do sada priznao da je ubio Srđana Koprivicu.
Na teritoriji opštine Konjic, prema podacima Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, ubijena su 172 pripadnika srpskog naroda, uništena su srpska sela, protjerani svi Srbi s te teritorije, a više od 300 civila prošlo je kroz logore u toj opštini.

Mudžahedini

Svjedoci 243/95-6, 318/95, 478/96-39, 393/97-2 su izjavili da je Safet Ćibo prisustvovao i ubistvu Zorana Kuljanina (1955), elektromehaničara iz Donjeg Sela kod Konjica.
- Kuljanina su ubili mudžahedini u prisustvu Safeta Ćibe, koji je bio predsjednik opštine Konjic. Ubijen je 19. aprila 1993. godine na Repovici, na brdu Breber. Prije ubistva dvojica hodža klanjali su molitvu - naveli su svjedoci.

Нема коментара:

Постави коментар